08Nov

David si aparatul de ochi

Reading Time: 3 minutes

Nu am avut motive de ingrijorare in privinta vederii lui David, zarea de departe, lucruri mari, chestii marunte, amanunte care mie imi scapau. Totul era bine, dar de la un timp, atunci cand ochiul drept ii obesea avea o deviatie spre interior. L-am observat o vreme ca sa fiu sigur ca lucrul asta se repeta, cand s-a repetat am considerat ca  e bine sa-l ducem la un specialist. Avand in vedere si problemele noastre vizuale, eu am astigmatism miopic, Alex are glaucom congenital, am zis sa fim total linistiti.
Am avut mari emotii, intai de toate pentru ca nu stiam cum decurge un consult oftalmologic la copii in spitalul policlinic, dar nici nu stiam cum va reactiona David in fata unui astfel de examen, acesta fiind unul cu totul nou.

Am hotarat sa-mi pregatesc baiatul din timp si sa-i explic ce inseamna un consult oftalmologic la copii.

I-am descris procesul  de administrare a picaturilor ca apoi el sa ma intrebe constant cum e sa te picure in ochi. Urmatoarea lamurire a fost pe obiect, i-am aratat un filmulet in care un copil e examinat cu aparatul de masurare, si i-am starnit curiozitatea atat de tare incat  atunci cand a ajuns in cabinet, dupa buna dimineata, prima reactie a fost: “Am vazut aparatul de ochi”.
Doamna doctor, o fire deschisa si luminoasa, l-a luat langa dansa ca sa se mai imprieteneasca. Asta pe mine m-a bucurat nespus, fiindca nu toti medicii colaboreaza aproape cu copiii. L-a intrebat daca a mai fost la consult si daca i-ar placea sa faca unul. Apoi, pentru siguranta m-a intrebat de cred ca va sta? Am asigurat-o ca micutul e informat si documentat si ca stie cum se sta din film, dar  nu stiu ce reactii poate sa aiba.
Doamna intoarsa spre el i-a mai zambit, l-a mai intrebat o data cum se simte la 4 ani si-apoi i-a adus vorba de aparat.  Ca si cand i s-ar fi oferit un cadou, David a inceput sa topaie de nerabdare, flancat de asistenta si doamna oftalmolog ne-a lasat in asteptare ca sa viziteze incaperea unde “minunea” era. Mie imi transpirau palmele, doamnele ii vorbeau, David radea cu toata inima. Cand s-au intors la noi, micul rege, avea titulatura de cel mai cuminte pacient.
Plini de mandrie, i-am spus acolo in mijlocul tuturor cat de mandrii suntem de el. Ne-a zambit, dar era mai atent la noua lui prietena si sa atraga atentia tuturor.  Eram atat de fericita ca era in elementul sau, incat mi-am multumit in gand ca nu l-am speriat cu doctorii sau asistentele ce fac injectii.

Dupa aceasta prima masurare i-a mai fost facuta una, noi am fost invitati afara, iar cel mai cuminte pacient sub aceeasi placuta excorta a plecat la un etaj superior pentru un alt aparat.

Timp de 20 de minute pe mine m-au trecut toate emotiile din lume, pentru ca, doamna nu ne spusese nimic de pe urma masurarii, ma asteptam  la ce e mai rau, asa mi-e firea, prapastioasa, dar cand l-am vazut pe zambirici intorcandu-se cu o ciocolata mare in brate am inceput sa ma linistesc. A fost dus inauntru si i s-au pus picaturi, iar cand a iesit sa asteptam ca pupila sa reactioneze era nerabdator sa i se spuna ca i s-a picurat in ochi . Era fascinat si nu contenea sa spuna ca i-a placut  sa stea pe scaun si sa vada cum sticluta sa faca pic-pic.
Urma sa il mai masoare o data, dar pana pupila se dilata  regele meu a devenit magician. Si-a pus ciocolata in caciula si s-a botit tot ca aceasta nu dispare, dar s-a inveselit pe loc cand i-am amintit ca isi uitase bagheta acasa.
Cand usa cabinetului s-a deschis si-a fost chemat inauntru tot ca sa se vada ochii in aparat, ne-a lasat sa pazim ciocolata in caciula si a zbughit-o inauntru.
A treia masurare s-a terminat si atunci usa s-a deschis pentru noi. Doamna doctor ne-a asigurat ca avem cel mai cuminte copil si cu  o vedere perfecta.
Examenul fundului de ochi nu prezenta nicio boala, iar refractia e normala pentru varsta lui, iar acea deviatie e fireasca la majoritatea copiilor. Cu aceste informatii si cu asigurarea ca e totul bine, doamna si-a notat bolile oftalmologice ale fiecaruia dintre noi si ne-a rugat sa revenim pentru un control de rutina peste 6 luni.
David zambea si vorbea cu toata lumea. La final, ca sa nu plece fara o rasplata a primit un catel care isi misca mainile si are un cap mare, care, mai nou e jucaria preferata.
Pe drumul spre casa mi-a spus ca au suit la etaj cu liftul si-au parcurs cateva culoare si-au cotit de cateva ori pana sa ajunga la aparatul de ochi care avea un balon.
Pentru linistea voastra duceti-va copiii la oftalmolog de la primele semne. Nu ii speriati, medicii nu sunt balauri. explicatiile dinainte ce urmeaza sa faceti si sa se intample la consult. Un consult oftalmologic la copii , nu costa, ne scapa de griji sau preintampina boli mai grave.
sursa foto pinterest
 
 
 
 
 

Please follow and like us:
Pin Share

3 thoughts on “David si aparatul de ochi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *